Wat is het verschil tussen een uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering?

Wij kunnen ons voorstellen dat het enigszins verwarrend is. Zowel een uitvaartverzekering als een overlijdensrisicoverzekering keren uit bij het overlijden. Maar wat zijn nou de verschillen en hoe kom je er achter welke verzekering je wilt afsluiten? Wij leggen hieronder de verschillen uit.

Een uitvaartverzekering sluit je af om je crematie of begrafenis te bekostigen. Deze verzekering loopt je het leven, totdat u komt te overlijden. Dit betekent dat de verzekering altijd uitkeert.

Er zijn vier soorten uitvaartverzekeringen:

  • Kapitaalverzekering: u nabestaanden krijgen een geldbedrag uitgekeerd, hiermee kan de uitvaart worden betaald.
  • Natura verzekering: u nabestaanden krijgen geen geld uitgekeerd. De uitvaart wordt geregeld door de uitvaartverzekeraar.
  • Natura sommenverzekering: u nabestaanden kunnen de kosten van de uitvaart declareren. Dit is tot de hoogte van het bedrag wat is verzekerd.
  • Combinatieverzekering: u uitvaart wordt geregeld door de uitvaartverzekeraar. U nabestaanden kunnen extra geld uitgekeerd krijgen voor bijvoorbeeld een mooie kist of extra volgauto’s.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je ook af voor je nabestaanden. Je vangt hiermee mogelijke financiële gevolgen op voor het wegvallen van het inkomen. Door dit op te vangen kan bijvoorbeeld je partner en gezin in het huis blijven wonen. De hypotheek schuld wordt (deels) afgelost met de uitkering. De uitkering die u ontvangt kunt u gebruiken om de vaste kosten te betalen. De hypotheek of studiekosten van uw kinderen zijn hier voorbeelden van. Een overlijdensrisicoverzekering heeft wel een einddatum. Alleen als je tijdens deze periode komt te overlijden wordt er een uitkeringen uitgekeerd. Overlijd u na deze einddatum, dan keert de verzekeraar niet uit.