Kosten uitvaart

Wat kost een uitvaart?

Wij zetten de meest voorkomende kosten van een uitvaart voor je op een rij. Zo krijg je een goed beeld van de verwachte kosten en hoeveel geld er benodigd is om je uitvaart te bekostigen. Middels onderstaande tool kan je aangeven watvoor je uitvaart je wenst. Je kunt dan vervolgens bij één van de uitvaartverzekeraars een uitvaartverzekering aanvragen.

Kosten uitvaart?

Kosten uitvaart? Hieronder een overzicht van de kostenposten die je kan verwachten bij een uitvaart. De kosten zijn afhankelijk van je persoonlijke wensen, maar hierdoor krijg je een goed beeld wat er allemaal bij komt kijken.

Uitvaartverzorging uit handen geven

De meest mensen kiezen ervoor om een uitvaart te laten verzorgen door een uitvaartverzorger. Dit gaat veelal om het gesprek van te voren, regelen en de uitvoering van de uitvaart. Zij regelen alle formaliteiten tijdens en voor de uitvaart. In sommige gevallen zijn vervoer, verzorging en het condoleanceregister bij de prijs inbegrepen. Controleer tijdens het gesprek wat inclusief is.

Basistarief uitvaartverzorgergemiddeld €1600
Toeslagen avond- of weekendwerkzaamhedengemiddeld €180
Verzorging en opbaring

De verzorging van de overledene gebeurt voornamelijk door de uitvaartverzorger zelf. Wil je helpen? Dat kan. Denk hierbij aan wassen, aankleden en gezichtsverzorging. Daarnaast moet er bepaald worden of je de overledende opgebaard moet worden. Dat kan thuis of in een uitvaartcenrtrum. Bij een uitvaartcentrum wordt je wel gelimiteerd door het aantal bezoeken en de openingstijden.

Verzorginggemiddeld €200
Opbaren thuisgemiddeld €500
Opbaren uitvaartcentrumgemiddeld €580
Niet opbaren + gebruik koelruimte uitvaartcentrumgemiddeld €400
Vervoer

Er komen ook vervoerskosten bij de uitvaart kijken. Denk hierbij aan de vervoerkosten van de overledene en eventueel de volgauto’s. Daarnaast worden er extra kosten in rekening gebracht als de afstand van het uitvaartcentrum naar de begraafplaats ver uit elkaar ligt. Wil je een speciale auto of een specifieke kleur? Dan komen er extra kosten bij kijken.

Vervoer naar uitvaartcentrum/woonhuisgemiddeld €200
Laatste vervoer overledenegemiddeld €250
Grafkist

Er zijn allerlei soorten en maten en de prijzen lopen uiteen. Het kwaliteit van het hout bepaald veelal de prijs. Wil je liever goed oriënteren? Kijk dan eens online. Je kan tegenwoordig gewoon een kist online bestellen.

Eikenfineer kist   gemiddeld €450
Massief eiken kistgemiddeld €800
Dragers (4)gemiddeld €350
De afscheidsbijeenkomst

Je spreekt vaak een totaalprijs af voor een crematie. Dit is voor het cremeren en gebruik van de condoleanceruimte. Achteraf wordt er ‘koffie en cake’aangeboden. Deze kosten worden vaak nog bij de rekening opgeteld.

Wil je de afscheidsbijeenkomst verlengen? Dan worden er extra kosten in rekening gebracht.

Als nabestaanden krijg je ook de mogelijkheid om het afscheid vast te leggen. Daarvoor kan je de mogelijkheden opvragen bij de uitvaartverzorger.

Koffietafel (koffie en cake) voor 50 personengemiddeld €250
Uitgebreide catering (broodjes) voor 50 personengemiddeld €750
Extra tijd condoleanceruimte 30 minutengemiddeld €200
Geluids- en/of beeldopname afscheidsdienst   gemiddeld €50
Film- of fotorapportage gemiddeld €700
Begrafenis of crematie?

Afhankelijk van de keuze heb je specifieke kosten te overwegen. Bij een begrafenis heb je te maken met de kosten van een eigen of algemeen graf en de kosten van een grafsteen. Daarnaast verschillen de kosten ook per gemeente.

Bij een crematie zijn de kosten afhankelijk van wat je gaat doen met het as. Denk aan een urn thuis of in een urnenmuur op de begraafplaats. De verschillende wensen brengen ook verschillende kosten met zich mee.

Overige kosten

Er zijn naast bovengenoemde kosten, kosten waarmee je rekening moet houden. Dit is afhankelijk van je persoonlijke wensen.

Advertentie in een regionale krantgemiddeld €500 – €750
Advertentie in een landelijke krant   gemiddeld €1500 – €2500
Rouwkaarten en bedankkaarten (100 stuks)  gemiddeld €200
Standaard bloemstuk   gemiddeld €100
Condoleanceregister     gemiddeld €35

Goed beeld gekregen van de uitvaartkosten? Met een uitvaartverzekering kan je jezelf dekken voor alle kosten. Een uitvaartverzekering afsluiten kan daarom heel handig zijn.