Begrafenispolis

Wat is een begrafenispolis?

Om de kosten van een crematie of een begrafenis te dekken, sluit men een begrafenispolis af. Een begrafenispolis wordt ook wel een begrafenisverzekering genoemd, maar het bekendste is een uitvaartverzekering. De verzekering dekt de kosten van de uitvaart, zodra je overlijdt.

7,20 p/mnd
60% kiest Monuta
Uitvaart t.w.v. € 9.000
Type dekking: natura en geld
Doorlooptijd: Levenslang
Dienstenpakket (€ 6.800) + Vrij te besteden (€ 2.200)
Kind gratis meeverzekerd: tot 18 jaar
8,23 p/mnd
35% kiest DELA
Uitvaart t.w.v. € 9.000
Type dekking: natura en geld
Doorlooptijd: Levenslang
Dienstenpakket (€ 3.000) + Vrij te besteden (€ 6.750)
Kind gratis meeverzekerd: Nee, niet meeverzekerd
11,17 p/mnd
3% kiest a.s.r
Uitvaart t.w.v. € 9.000
Type dekking: geld
Doorlooptijd: tot 80 jaar
Vrij te besteden (€ 9.000)
Kind gratis meeverzekerd: tot 21 jaar
14,08 p/mnd
1% kiest PC uitvaart
Uitvaart t.w.v. € 9.000
Type dekking: geld
Doorlooptijd: Levenslang
Dienstenpakket (n.v.t.) + Vrij te besteden (€ 9.000)
Kind gratis meeverzekerd: tot 18 jaar

Een begrafenispolis afsluiten

Een gemiddelde begrafenis kost al snel 8000 euro. Daarom sluit men vaak een begrafenispolis af. Als je zelf geen begrafenispolis afsluit, moeten de nabestaanden de kosten betalen. Dat is iets wat je wilt voorkomen, want je wilt niet de nabestaanden met extra kosten achterlaten.

Als je een begrafenispolis afsluit betaal je maandelijks een premie en zijn je uitvaartkosten goed gedekt. Er zijn drie soorten begrafenispolissen waar je uit kunt kiezen. Wij leggen ze even kort uit.

Verschillende soorten begrafenispolissen:

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering krijg je geen geld uitgekeerd, maar wordt de uitvaartdienst vergoed. Deze begrafenispolis heeft de laagste premie en wordt veel afgesloten. Je hebt beperkte keuze hoe je de uitvaart wilt.

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd. Het geldbedrag kan dan vrij besteed worden en is daarom van belang om goed je wensen in kaart te brengen.

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering is een combinatie van geld en een dienst. Dit is vaak de duurste optie.

Op welke leeftijd een begrafenispolis afsluiten?

Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf op welke leeftijd je een begrafenispolis afsluit. Wat wel van toepassing is, dat hoe langer je wacht hoe hoger de maandelijkse premie zal uitpakken. Je hebt dan immers minder lang de tijd om je kosten op te bouwen. Je kan wel nog tot late leeftijd instappen. Vaak wordt er nog wel een medische check gedaan. Veel Nederlanders sluiten op jonge leeftijd een begrafenispolis af.

Kan ik een begrafenispolis afkopen?

Wil je van je begrafenispolis af? En wil je deze afkopen? Dan wordt jouw verzekering stopgezet. Dit betekent dat je dan geen premie meer hoeft te betalen, maar dat er ook verder niks wordt uitgekeerd.

Je polis afkopen is alleen mogelijk als je een kapitaalverzekering hebt. Bij een naturapolis is dat lastiger, omdat je daar een geen geldbedrag opbouwt. Als je deze keuze hebt gemaakt om het af te kopen, wordt de restwaarde door de verzekeraar uitgerekend. Zij zullen dan laten weten wat de hoogte van het bedrag bedraagt. Het is vaak niet lucratief om het af te kopen. De uitvaartverzekeraar berekent ook kosten door, waardoor er een relatief laag bedrag over blijft.